Verzorging Tatrahond

De  vacht

TatrahondDe tatrahond is uitgerust met een dikke witte vacht. Een Owczarek Podhalanski is een onderhoudsvriendelijke hond. Wanneer de vacht, bijvoorbeeld na  een modderbad, droog wordt, zal het vuil eruit vallen en uw hond zal weer wit zijn. Bij de tatra is één lichte borstelbeurt per week meestal voldoende. Alleen tijdens de rui dient men hem dagelijks met een zogeheten herdershark te borstelen, dit om de afgestorven haren uit de vacht te verwijderen. Zijn spierwitte vacht reinigt zich door een natuurlijk vetlaagje.

Als de tatra  nat is van een fikse regenbui of een zwempartij is het verstandig hem  goed af te drogen voordat hij in huis komt. Hiermee voorkomt u een onaangename ‘hondenlucht’ in huis. Indien u thuis komt met een tatra die onder de modder zit, is het verstandig hem rustig te laten drogen. Als de vacht droog is kunt u hem borstelen en is de vacht weer mooi schoon en wit. De tatra zal wel het gehele jaar door zoals de meeste honden een beetje haar verliezen. Dit is snel onder controle te houden met een goede stofzuiger. Voor mensen die nooit hondenhaar in huis wensen is een tatra als huishond geen goede optie.

Het is niet gewenst dat de tatrahond met zeep wordt gewassen, hierdoor verliest hij de zelfreinigende werking van de vacht en in sommige gevallen kan de hond ook ziek worden.

Echter is het in sommige gevallen noodzakelijk om uw hond wel met zeep te wassen, als hij bijvoorbeeld in ontlasting van een deze of gene heeft liggen rollen, of iets dergelijks wat niet al te aangenaam ruikt. Gebruik dan een speciale shampoo geschikt voor honden.

De oren

Het is van belang dat met enige regelmaat de oren worden gecontroleerd, en indien nodig met een doekje worden gereinigd. Dit om te voorkomen dat er vocht gaan broeien onder de oorflap wat oorontstekingen en een onaangename geur kan veroorzaken.

De nagels

Het is verstandig de nagels van de hond regelmatig te controleren. Mocht het nodig zijn de nagels te knippen, en u hier geen ervaring mee heeft dan is het verstandig om het een keer voor te laten doen, bij bijvoorbeeld een dierenarts of dierenspeciaalzaak. Deze kan je adviseren welk materiaal u nodig heeft en hoe te knippen.

In de winter

In de winterperiode wordt er met zout gestrooid, het is aan te bevelen de poten te wassen na een wandeling dit voorkomt een bijtende jeuk onder de poten van uw hond.

Voeding

Wij adviseren een complete brok in combinatie met vers voer van bijvoorbeeld Energique. Een goed uitgabalanceerde voeding, niet te energierijk, volstaat.

De ogen

De ogen met enige regelmaat schoonmaken om bruine randen rond de ogen te voorkomen.

Het Gebit

Regelmatig een lekkere kluif en goede voeding helpt om zijn tanden schoon en sterk te houden.