Karakter Tatrahond

Owczarek PodhalanskiOm het karakter van de tatrahond goed te begrijpen moeten we terug gaan naar zijn roots. Deze honden zijn van vroeger uit gehouden als waak- en verdedigings honden.  Ze moesten vrij zelfstandig  instaan voor de bescherming van een kudde of het erf van de boerderij.

Hierdoor tonen zij, een blijvende alertheid en waakzaamheid tegenover alles en iedereen, zijn zij terughoudend en voorzichtig tegenover nieuwe zaken. Verder zijn zij vrij intelligent en leergierig . Een Tatra merkt alles op wat er om hem heen gebeurt, zelfs de kleinste veranderingen merkt hij op. Hij heeft enige vrijheid nodig om zelf te kunnen beslissen en doet dit dan ook vol overtuiging.De Tatra is een rustige hond, zowel in huis als buiten. Het lijkt of ze bijna de hele dag rustig liggen , echter zien en horen ze alles

Gezien zijn waakzaamheid is hij geen allemansvriend. Voor mensen die tot zijn roedel behoren en voor mensen die hij goed kent, is de Tatra een toegewijde en trouwe metgezel. Hij knuffelt en speelt dan ook graag met de mensen welke hij kent en vertrouwd. Vreemden zal hij wantrouwend benaderen en pas accepteren als de baas en hijzelf het vertrouwen.Een Tatrahond is niet geschikt om in een kennel te leven hij dient onderdeel te zijn van het gezin. Het is een hond die goed met kinderen welke hij kent omgaat.

Een Tatrahond zal niet snel bijten. Indien hij onverwacht wordt benaderd of iemand ongewenst het erf bestreed dan zal hij een waarschuwing geven, door te imponeren. Alleen wanneer de hond daadwerkelijk wordt aangevallen zal hij ingrijpen, en is hij een geduchte tegenstander. Vaak is de harde blaf voldoende om ongewenste zaken op afstand te houden. De hond imponeert door zich groter te maken en de haren rechtop te zetten. Wanneer iemand hem kwaad heeft gedaan zal hij dit niet meer vergeten. De hond zal altijd wanttrouwend blijven ten opzichte van deze.

Beweging

Een klein blokje om is voor de Tatra niet genoeg. Een uur per dag is wel het minimum voor een volwassen Tatra. Tatra’s houden van  lange wandelingen en met voldoende beweging blijft de Tatra een opgewekte en gezonde hond.

Conlusie

De tatrahond is een lieve waakzame betrouwbare zelfstandige huishond. Welke met de juiste opvoeding een fijne trouwe  witte metgezel is.